yazamco kawa woda

POZNAJ DRINKA

22 702 11 50

Obalamy mity o wodzie filtrowanej – czy woda z kranu jest bezpieczna?

Picie wody z kranu jest szkodliwe dla organizmu – kto choć raz nie słyszał tej obiegowej opinii? Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę, że ma ona mało wspólnego z rzeczywistością. Współczesne technologie, takie jak filtrowanie i mineralizacja pozwalają zachować wszystkie najcenniejsze składniki cieczy, jednocześnie uzdatniając ją. Dzięki temu woda z filtra jest bogata w minerały i w pełni korzystna dla zdrowia. W tym tekście rozprawiamy się z najczęściej pokutującymi mitami na temat „kranówki” i bezpieczeństwa jej spożywania.

Czy woda z kranu jest bezpieczna?

Na bezpieczeństwo wody wodociągowej wpływa wiele czynników, od których zależą smak i jakość cieczy płynącej z naszych kranów. Trzeba w tym miejscu zaznaczyć, że miejskie przedsiębiorstwa komunalne robią wszystko, by podnieść parametry wody w kranie. Do najważniejszych aspektów warunkujących jakość H2O należą m.in.:

  • stan sieci wodociągowej w danym rejonie,
  • stopień zanieczyszczenia wody w rurach,
  • ilość i rodzaj substancji uzdatniających,
  • typ filtrów stosowanych do oczyszczania.

Ostatnie lata to okres, w którym jakość wody wodociągowej w Polsce uległa znacznej poprawie. Ma to zawiązek m.in. z licznymi modernizacjami sieci miejskich i gminnych, a także z koniecznością dostosowania krajowych norm do przepisów unijnych. Jednocześnie, domowe filtrowanie wody z kranu, dostępne za stosunkowo niewielkie pieniądze dla każdego użytkownika, podnosi parametry kranówki. Dodatkowo jej mineralizacja pozwala zachować bogaty skład pierwiastków i substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm.

Filtrowanie wody i jego wpływ na jakość

Prawdą jest, że w celu zapewnienia odpowiedniej czystości i bezpieczeństwa wody wodociągowej, dodawane są do niej różne substancje, m.in. chlor. Z tego powodu, warto stosować wysokiej klasy filtry do wody z kranu, które nie tylko obniżą zawartość zanieczyszczeń i dodatków chemicznych, ale również, znacznie podniosą parametry cieczy, poprawiając również jej smak. Filtrowanie wody z kranu z użyciem certyfikowanych technologii oraz urządzeń jest w pełni bezpieczne dla organizmu, oraz środowiska, dlatego z całą pewnością warto wyposażyć się w jedno z wielu dostępnych na rynku rozwiązań.

Czy filtracja naprawdę obniża zawartość minerałów w wodzie?

Trzecim popularnym mitem dotyczącym cieczy z wodociągu jest ten związany z pogorszeniem jej parametrów w trakcie uzdatniania. Filtrowanie wody z kranu, wbrew obiegowej opinii, nie powoduje utraty cennych dla organizmu pierwiastków, takich jak magnez, potas czy wapń. Dopuszczenie do użytkowania cieczy całkowicie ich pozbawionej byłoby szkodliwe dla zdrowia odbiorców. Stereotyp mówiący, że woda filtrowana nie ma żadnych składników odżywczych, jest efektem ubocznym popularności rozwiązań opartych o proces odwróconej osmozy. Tego rodzaju filtry wyposażone są w membrany przepuszczające jedynie cząsteczki H2O, przez co faktycznie woda traci minerały i wartości odżywcze. Poza tym odwrócona osmoza wymaga odpowiedniego miejsca na montaż systemu oraz połączenia z kanalizacją, do której odprowadzane są nieczystości.

Ekologiczną i wartościową alternatywą dla systemów odwróconej osmozy są filtry węglowe, które doskonale radzą sobie z drobinkami zanieczyszczeń wielkości nawet 1 mikrometra. Poza tym woda przefiltrowana w taki sposób jest bogata w wartości odżywcze i naturalnie zmineralizowana, dzięki czemu smakuje równie dobrze, jak ta sprzedawana w butelkach.

Woda z kranu czy z butelki – która zdrowsza?

Wiele osób uważa, że picie wody butelkowanej korzystniej wpływa na organizm niż spożywanie kranówki z filtra. Obecne badania jasno pokazują jednak, że odpowiednio dobrane filtry do wody z kranu podnoszą jej jakość tak, iż pod żadnym względem nie ustępuje ona cieczom źródlanym, sprzedawanym w sklepach. Ograniczając jej zakup, na rzecz spożywania wody z instalacji, możesz zadbać o środowisko, generując mniej szklanych i plastikowych odpadów.

Woda filtrowana jest bezpieczna dla organizmu!

Wszystkie funkcjonujące w obiegu mity dotyczące wody z kranu, konfrontowane z rzeczywistością, okazują się nieprawdą. Filtrowanie oraz mineralizacja cieczy płynącej w rurach pozwalają na jej całkowicie bezpieczne spożywanie, bez konieczności rezygnowania z walorów smakowych. Co więcej, współczesne filtry do wody są wydajne, bezobsługowe i niedrogie, dzięki czemu czysta, zdrowa i pyszna filtrowana ciecz z kranu dostępna jest dla wszystkich – z całą pewnością nie trzeba się jej obawiać.